Distributieriemset of distributiesnaar met span- en omloop rollen vervangen

 

Het op tijd vervangen van de distributieriemset (ook wel distributiesnaar genoemd) is belangrijk en onderdeel van het onderhoud van de auto. De distributieriem zorgt onder andere voor de aandrijving van de nokkenas. Deze zorgt op zijn beurt voor het openen en sluiten van de kleppen van de motor.

Waarom distributieriem vervangen?

dorzo-vlaardingen-distributiriemDe distributieriem is meestal een van kunststof vervaardigde getande riem. De distributieriem van uw auto heeft onderhoud nodig!

Bij het gebruik van de auto is de distributieriem aan slijtage onderhevig. Daar komt bij dat als de auto weinig rijdt, de distributieriem uitdroogt en veroudert. Renault, Dacia en Nissan adviseren om de distributieriemset periodiek te vervangen, ongeacht de kilometerstand van de auto. De riem slijt namelijk ook door bijvoorbeeld uitdroging.

De distributieriemset omvat in veel gevallen, een multiriem met spanner, de distributieriem met eventuele span- en omlooprollen. Afhankelijk van het type staat de vervanging van de distributieriem gemiddeld vanaf 5 jaar met een maximum van ongeveer 120.000 km op het onderhoudsschema.

De tijdige vervanging van de distributieriem is heel belangrijk

Bij ernstige slijtage (lang gebruik, inwerking van olie, vet en stof) kan de distributiesnaar een paar tanden verspringen of zelfs knappen tijdens het rijden.

Als de distributieriem van een draaiende motor verspringt of breekt, kan de schade aan de motor enorm zijn. Het is dus zaak omdistributieriem1 de distributieriem op tijd (volgens voorschrift van de fabrikant) te laten vervangen. De kosten van dit onderhoud zitten hem voornamelijk in het arbeidsloon, de distributieriem (set) zelf is een relatief goedkoop onderdeel. Bij de vervanging worden tevens de spanrollen en bijbehorende onderdelen vervangen. Afhankelijk van het motor type wordt tevens geadviseerd de krukas poelie demper mee te vervangen.

Maak nu online een afspraak en voorkom motorschade.

Maak een afspraak